Când contactezi videograful pentru nuntă?
videograf nuntă

Cel mai scurt și simplu răspuns ar fi: cât mai repede!

Desigur, în practică, mirii de regulă după ce iau decizia de a se căsătorii și de a organiza nunta, încep mai întâi planificările prin alegerea datei de desfășurare a evenimentului.

Alegerea acestei date este influențată de criterii printre cele mai diverse iar cele mai frecvent întâlnite sunt: anotimpul preferat, o dată din calendar cu semnificație deosebită, disponibilitatea locației de evenimente preferată sau în general disponibilitatea furnizorilor de servicii preferați. De asemenea, pe lângă acestea, în anumite situații foarte frecvente, factorii de natură religioasă sau culturală pot avea un rol determinant în programarea marelui eveniment.

Prin urmare, răspunsul la întrebare este determinat de sezonalitate, care trebuie explicată pe scurt pentru a putea oferi un răspuns avizat și relevant.

Sezonalitatea evenimentelor de tip nuntă

Totalitatea factorilor decisivi în alegerea datei evenimentului, în esență determină o anumită sezonalitate a nunților, care este caracterizată de vârfuri de sezon și perioade mai puțin aglomerate.

Vârfurile de sezon sunt evidențiate prin acele luni sau chiar anumite date care sunt în fiecare an în topul preferințelor mirilor și prin urmare de anumite perioade care sunt mai solicitate decât altele. Acest fenomen este cauzat cu precădere de motive religioase sau de anotimp.

Spre deosebire de alte sectoare economice sezonalitatea nu este influențată de factori economici, ci mai degrabă de factori socio-culturali.

Excepții de la sezonalitate:

Trebuie de altfel să menționez că sezonalitatea poate fi afectată și de mediul legislativ, sau de anumiți factori externi de risc, care sunt clasificați deseori ca fiind în sfera forței majore. Astfel, în ultimii ani, fiind influențați și de pandemia care a avut efecte globale, sezonalitatea evenimentelor a suferit anumite anomalii. În perioada de început a pandemiei majoritatea evenimentelor fiind anulate, urmând ca anul următor cele mai multe evenimente să fie organizate în prag de toamnă în speranța ameliorării situației epidemiologice. Mai apoi, în urma experienței pandemice din anul 2021, în care toamna s-a dovedit nefiind cea mai favorabila perioadă, reacția mirilor a fost pe măsura iar programările pentru anul 2022 au început să se concretizeze începând cu luna Februarie și cu concentrația în cea mai mare măsura pe lunile Mai și Iunie. 

Nunți organizate vineri:

Pe lângă anomaliile care au influențat sezonalitatea, este important de subliniat faptul ca deși în mod tradițional nunțile se desfășurau în zile de weekend (Sâmbătă și Duminică), perturbările din perioada pandemiei au provocat o altă excepție de la tradiție, prin organizarea nunților în cursul săptămânii, în general în zilele de Vineri sau chiar Joi. Acest fenomen este posibil să rămână și să fie îmbrățișat de populație chiar și după pandemie, fiind bine venit în situația numărului mare de evenimente pe fondul locațiilor de nuntă insuficiente. De altfel, multe restaurante și furnizori oferă discounturi celor care rezervă o data de Vineri.

Ca și un alt factor care ar încuraja desfășurarea evenimentelor cel puțin în zilele de Vineri trebuie să menționez tendințele din legislația europeană privind flexibilizarea muncii – prin care una dintre soluțiile discutate fiind săptămâna de lucru scurtă – de 4 zile (Luni-Joi). Astfel, este cel mai probabil ca în anii următori să asistăm la tot mai multe nunți organizate în zile de Vineri.

Sezonalitatea – factori culturali și geografici:

În funcție de locația geografică a desfășurării evenimentului, pe fond cultural, sezonalitatea din domeniul nunților poate să fie semnificativ diferită, România fiind deosebit de bogată în obiceiuri și tradiții, care sunt diferite de la un județ la altul.

În anumite regiuni, comportamentul mirilor privind sezonalitatea poate fi semnificativ diferit și de asemenea modul în care aceștia rezervă serviciile.

Spre exemplu, este bine-cunoscută regiunea Borșa-Maramureș unde pe fond cultural ca urmare a fenomenului emigrației, tinerii reîntorși în țară în perioada concediilor, preferă luna August pentru programarea evenimentelor. Astfel, această lună, în Borșa-Maramureș este categoric un vârf de sezon, jumătate din numărul de nunți desfășurate în întregul sezon fiind organizate doar între zilele de 16-31 a lunii August. De asemenea, datorită locațiilor de nuntă insuficiente, evenimentele au loc în fiecare din zi din săptămână. În situația dată, fiind cererea de servicii foarte mare, mirii contactează de regulă furnizorii cu 2-3 ani în avans.

Un alt exemplu ar fi zona Municipiului Cluj-Napoca, unde în ultimii ani sunt găzduite doua dintre cele mai importante festival de muzică din Europa. Astfel, în această perioadă pe lângă faptul că posibilitățile închirierii unui spațiu de cazare sunt deosebit de limitate, mulți furnizori refuză să contacteze evenimente, fiind fie participanți sau deja contractați în cadrul festivalurilor mari. Acesta este un alt exemplu care influențează într-o anumită măsură sezonalitatea la nivel local.

Sezonalitatea influențată de religie:

România fiind una dintre cele mai religioase țări din Uniunea Europeană, conform ultimului recensământ, peste 80% din populația tării declarându-se de religie Ortodoxă iar cealaltă, de 20% făcând parte din celelalte 17 culte recunoscute, cele mai populare dintre acestea fiind cultul Protestant și Romano-Catolic.

Ca și fenomen direct al influenței religiei, sunt însuși propriile reguli ale cultului Ortodox, care precizează următoarele: „Nu se fac nunți în toate zilele de post și în posturile de peste an.”

Conform rânduielilor bisericești, în anul 2022 nu se fac nunți:

  • În toate zilele de post și posturile de peste an;
  • În toate miercurile și vinerile;
  • De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști până la Duminica Sf. Apostol Toma (28 februarie – 1 mai);
  • În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20 – 28 iunie);
  • În Postul Adormirii Maicii Domnului (1 – 14 august);
  • La Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august);
  • În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
  • În ajunul și zilele Praznicelor Împărătești: 1 – 2 februarie / 1 – 2 și 11 – 13 iunie / 15 august/13 – 14 septembrie;
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

(Sursa: https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/randuieli/2022/)

Prin urmare, deși în mod normal luna Iunie și August sunt preferate pentru organizarea nunților, din cauza postului ortodox, cererea de servicii pentru anumite perioade din aceste luni este foarte limitată. Membri celorlalte culte religioase din România, nefiind suficienți pentru a forma o cerere semnificativă.

Deși în mod tradițional, regulamentul Ortodox, după înțelegerea mea, ar spune că nu se poate organiza ceremonia cununiei religioase nici măcar în zilele de Vineri. Deși, dacă ar fi să mergem mai departe, tot în tradiția ortodoxă, am putea descoperii destul de ușor că, în mod normal, și regulamentar nunțile se fac doar Duminică, după Sf. Liturghie.

Totuși, în practica populară și din obișnuință, ca o rupere de la tradiția străveche, pentru că e mai confortabil a sărbătorii evenimentul o zi întreagă, fără grija că următoarea zi e o zi de muncă, nunțile se țin adesea Sâmbătă. Tot în mod practic, deși biserica Ortodoxă nu e tocmai cea mai flexibilă la schimbări, se pot obține adesea fără mari probleme derogări. De altfel, presiunea populației fiind foarte mare, în ultimul timp s-au organizat fără probleme foarte multe evenimente în zilele de Vineri.

Sezonalitatea în funcție de anotimp:

Variațiile de natură sezonieră sunt probabil cea mai evidentă formă de sezonalitate în ceea ce privește organizarea nunților. Majoritatea mirilor își imaginează evenimentul lor într-un decor natural, de vară, cu multe flori, vreme bună, cer senin și atmosferă prietenoasă.

Ca și profesionist al imaginii și până la urmă al evenimentelor în general, aș menționa că din punct de vedere al atmosferei, temperaturii, culorilor din natură, și nu numai, personal sezonul meu preferat ar fi Toamna.

Totuși, în funcție de anotimp, putem observa cu toții o repartizare cât de cât uniformă a programării evenimentelor cu preponderență între lunile Mai – Octombrie, cu cea mai mare concentrație în lunile de vară Iunie-Iulie-August.

Într-o situație tipică, universală, din experiența mea personala din ultimul deceniu, observația fiind susținută și de statistica privind rata Nupțialității din România pusă la dispoziție de Institutul Național de statistică, putem aprecia astfel:

Extrasezon 1: Ianuarie – Mijloc Aprilie;

Sezon Nunti: Mijloc Aprilie – Mijloc Noiembrie;

Vârf de sezon: Iulie – August;

Extrasezon 2: Mijloc Noiembrie – Decembrie.

Grafic INSEE (sursa.grafic:https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/c/c0/C%C4%83s%C4%83toriile_pe_luni%2C_%C3%AEn_anii_2000-2013_3.png)

În Concluzie…

Ținând cont de cele enumerate mai sus, dacă îți vei programa evenimentul într-un vârf de sezon unde cererea de servicii este foarte mare, sau dacă organizezi evenimentul într-o anumită zonă unde alți factori cauzează o disproporție semnificativă între cerere și ofertă, trebuie să te orientezi pentru a contracta furnizorii cu mai mult timp în avans față de medie.

Care este media? Din experiența mea, de cele mai multe ori mirii stabilesc data evenimentului lor, în medie, cu aproximativ 1 – 1,5 ani mai devreme. Prin urmare în același interval de timp aceștia încep să contacteze și să rezerve furnizorii esențiali.

Din experiența mea de videograf aș putea spune că, de regulă, agenda este încărcată în proporție de 60% cu un an mai devreme de începerea sezonului următor de evenimente. Iar vârfurile de sezon sunt uneori rezervate chiar și mai devreme.

Chiar dacă îți vei organiza evenimentul într-o data din extra sezon, sau într-o anumită perioadă (cum sunt posturile ortodoxe) unde cererea este în general mica, este recomandabil să contactezi furnizorii preferați din timp (ideal cu 1 an înainte) pentru a nu risca ca aceștia să fie angajați în alte proiecte.

Știu că decizia contractării furnizorilor pentru un eveniment atât de important necesită o alegere atentă, analiză, vizualizare de portofolii și întâlniri. Nu zăbovii prea mult asupra deciziei, deoarece furnizorii buni de regulă sunt căutați și devin repede indisponibili.

În situația în care așa a fost cursul lucrurilor și fie ai uitat sau din anumite circumstanțe mai ai foarte puțin timp până la nuntă și nu ai contractat videograful sau fotograful preferat, îți recomand totuși să încerci să îi contactezi pentru că, chiar dacă nu ar fi disponibili, cu siguranță te vor ajuta să găsești pe cineva pe placul tău!

Alte articole